Vermoedelijke moordenaar Britse politica Jo Cox in november voor de rechter

De zaak tegen Thomas Mair, de man die beschuldigd wordt van de moord op de pro-Europese Britse politica Jo Cox, komt op 14 november voor het gerecht. Dat blijkt uit een officiële hoorzitting vanmiddag. De 52-jarige verdachte was vanmiddag via videoconferentie aanwezig op de hoorzitting. Hij kwam enkel aan het woord om zijn naam te bevestigen, voor het overige deed hij er het zwijgen toe. De politie onderzoekt mogelijke links tussen de verdachte en verschillende extreemrechtse groeperingen, waaronder een nazistische groep uit de Verenigde Staten en een Zuid-Afrikaanse racistische organisatie.

Bij een eerste hoorzitting vertelde Mair de rechter nog dat zijn naam "death to traitors, freedom for Britain" was. Volgens politie zijn er aanwijzingen dat Mair vroeger behandeld is voor psychische problemen.

Getuigen bevestigden dat Mair de man was die in het noordelijke Birstall het pro-Europese parlementslid Jo Cox neerschoot. De dood van de 41-jarige politica kwam een week voor het Britse EU-referendum, en liet de Britse wereld in shock achter. Veel politici waarschuwden na haar dood voor het politieke klimaat, dat volgens hen teveel tweedracht zaait.

bron: Belga