Vermoedelijk IS-lid in Nedersaksen aangehouden

Vermoedelijk IS-lid in Nedersaksen aangehouden

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is dinsdag een vermoedelijk lid van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aangehouden. Dat heeft het federaal parket in Karlsruhe woensdag bekendgemaakt. Het betreft een 24-jarige Marokkaan. In de mededeling wordt geen verband gelegd met de aanslag maandagavond op de kerstmarkt in Berlijn. Het aanhoudingsbevel dateert van 13 december.

Volgens het openbaar ministerie behoort de verdachte eerder tot een groep rond Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen van november 2015 in Parijs.

De 24-jarige verdachte zou tussen oktober 2014 en het voorjaar 2015 voor schuiladressen in Turkije en Griekenland gezorgd hebben. Volgens de speurders was hij ook betrokken bij de planning en de voorbereidingen van een aanslag in Verviers, in de provincie Luik. Daar hebben Belgische politiediensten bij een antiterreuractie in januari 2015 twee vermoedelijke islamisten gedood. Ook na zijn afreizen naar Duitsland in mei 2015 zou de 24-jarige zich voor verdere aanwijzingen klaar gehouden hebben.

bron: Belga