‘Verkruimeld land' van Aya Sabi: dit is het verdict

‘Verkruimeld land' van Aya Sabi: dit is het verdict

‘Verkruimeld land' van Aya Sabi. Dit is hun verdict.

"Het debuut van Aya Sabi bestaat uit vijf  kortverhalen die zich afspelen in een niet nader genoemd oosters land. Zij gebruikt een beeldrijke taal, die hier en daar een sprookjesachtige sfeer oproept. Het woordgebruik en de stijlfiguren zijn evenwel overdreven en bombastisch." Eddy (58, ingenieur)

"Het boek is te kort, en smaakt vaak naar meer. Waarom gebeurt dit, waarom zegt die dat? Ik wil meer proeven. Ik wil langer gedijen in de plek waarnaar de auteur me ontvoerde."  Kamal (26, tv-maker)

Wat vind je positief?

"Het taalgebruik neemt je echt mee en laat je mee ‘zweven' met het verhaal. De taal is subliem." Lucie (29, bediende)

"Het boek is dun en de verhalen zijn kort.  Neem het mee op de trein,  zo kan je tijdens het pendelen even verdwijnen in de diepe melancholie van de rust die ons door de vingers glipt." Kamal

Wat negatief?

"Het boek is net iets te kort om echte diepgang te vinden. De verhalen zijn mooi en schetsen toch een redelijk beeld van de cultuur en die wereld, maar het heeft me nooit echt geraakt." Evelien (30, test analist)

"De zinnen voelen vaak te geknutseld aan. Personages zijn naamloos en hun leven wordt verteld op een tiental pagina's. Hierdoor krijg je weinig voeling met het verhaal. De vijf verhalen gaan over zware thema's: mishandeling, familiemoord, gevangenschap...  Helaas gaat veel verloren in de snelheid van de schrijfstijl en de vage beschrijvingen. Kortom, het beklijft niet." (Marke, 47, bediende)

Zou je het boek aanraden?

"Het is een boek voor mensen die houden van diepzinnige literatuur en het poëtische aspect kunnen appreciëren.  Het is heel mooi geschreven en de metaforen zorgen ervoor dat je je verbonden voelt met 'iets' dat groter is dan jezelf." Sofie (33, software test engineer)

"Ik zou dit boek niet aanraden. Het is té overdreven geschreven. De verhalen komen erg onsamenhangend over en de zinnen zijn te lang om ze nog te kunnen begrijpen." Ann (38, leraar)

"Ja, ik heb het boek al aan iemand uitgeleend. Aya Sabi vertelt een heel sprankelend en sprookjesachtig verhaal. Er zitten verrassende verhalen tussen met  een onverwacht einde, zoals zoals een kortverhaal hoort te zijn." Luk (44, bediende)