Verkiezingsuitslag Macedonië onveranderd na nieuwe stemming in Tearce

Verkiezingsuitslag Macedonië onveranderd na nieuwe stemming in Tearce

De ongeveer 700 inwoners van de Maceondische stad Tearce, die hun stem na de parlementsverkiezingen van 11 december opnieuw mochten uitbrengen, hebben de verkiezingsuitslag niet gewijzigd. De nationale kiescommissie deelde zondagavond mee dat na het tellen van de ongeveer 400 uitgebrachte stemmen, de VMRO-DPMNE-partij nog steeds de nipte winnaar van de verkiezingen is.

Een meerderheid van 245 mensen stemden zondag voor de sociaaldemocratische SDSM, maar de partij had meer stemmen nodig om een parlementszitje van de VRMO in te pikken.

VMRO-DPMNE-partij weet zich dus nog steeds verzekerd van 51 van de 120 zetels in het parlement, de SDSM nog steeds van 49.

Het is echter nog niet duidelijk of de VMRO van voormalige premier Nikola Gruevski opnieuw een coalitie op de been kan brengen met de Democratische Unie voor Integratie (DUI), de partij van de etnische Albanezen. Samen zouden ze aan een kleine meerderheid in het parlement komen, maar het valt nog af te wachten of DUI voor een vijfde keer met VMRO in zee wil gaan. De partij leed immers massaal stemmenverlies bij de Albanese kiezers, omdat die hun samenwerking met de steeds nationalistischer wordende Gruevski niet konden appreciëren.

Moest de sociaaldemocratische SDSM van Zoran Zaev aan zet zijn om een coalitie te vormen, zou dat zijn met drie kleinere partijen van etnische Albanezen. Maar samen komen ze 61 stemmen te kort.

De onder bemiddeling van de Europese Unie (EU) georganiseerde parlementsverkiezingen moesten een einde maken aan de politieke crisis in Macedonië. Maar aangezien geen enkele partij een duidelijke meerderheid in het parlement behaalde, is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe regering erg stabiel zal zijn.

bron: Belga