Verkiezingen19 - "Wordt eerste keer dat ik De Wever meer dan twee minuten spreek"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was maandagavond een opvallende gast in de Vier-talkshow Gert Late Night en blikte er kort vooruit op het komende gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het wordt de eerste keer dat ik De Wever langer dan twee minuten spreek onder vier ogen", zegt hij. Over eventuele breekpunten wilde Van Grieken het niet hebben, al erkende hij wel dat het achterwege laten van de door zijn partij voorgestelde immigratiestop "moeilijk" zou zijn. Ook over het feit dat figuren als Filip Dewinter of Dries Van Langenhove moeilijk zouden liggen bij N-VA gaf Van Grieken geen uitsluitsel. "Filip Dewinter heeft zelf al aangegeven een stap opzij te zetten als hij een struikelblok vormt", zei hij wel. "Voor de rest is dat puur hypothetisch."

Zijn terughoudendheid om grote verklaringen af te leggen kadert volgens Van Grieken in de keuze om niet bewust in de oppositie te gaan, maar eventuele onderhandelingen volop een kans te geven. "Er was niet veel mis met het oude Vlaams Belang, maar als er een verschil is, is het wel dat ik me niet wentel in een oppositierol", zegt hij. "Ik kies daarmee niet voor de makkelijkste weg."

Van Grieken was de eerste Vlaams Belanger die bij Gert Late Night mocht opdraven. Presentator Gert Verhulst had onlangs nog aangegeven tegen een cordon sanitaire te zijn in zijn programma en VB-kopstuk Filip Dewinter hengelde daarop vergeefs naar een uitnodiging. Na de verkiezingsoverwinning van zondag was er dus wel plaats voor Van Grieken - en trouwens ook voor Vlaams PVDA-lijsttrekker in Antwerpen Jos D'Haese.

bron: Belga