Verkiezingen19 - EUROPA: Farage waarschuwt voor zelfde resultaat in nationale verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brexit Party zal zijn resultaat in de Europese verkiezingen doortrekken naar de volgende Britse parlementsverkiezingen indien het Verenigd Koninkrijk tegen 31 oktober niet uit de Europese Unie stapt. Die waarschuwing heeft boegbeeld Nigel Farage zondagavond gelanceerd na de desastreuze resultaten van de conservatieven en Labour. "Indien we niet uit de Europese Unie vertrekken tegen 31 oktober, dan zal de score van de Brexit Party herhaald worden in algemene verkiezingen en we maken ons daar klaar voor", zo verklaarde Farage. Hij lanceerde meteen een oproep om zijn Brexit Party te betrekken bij de brexit-onderhandelingen.

Normaliter hadden de Britten de Europese Unie op 29 maart moeten verlaten, maar de conservatieve premier Theresa May is er niet in geslaagd om een meerderheid van het Britse parlement achter het akkoord over de boedelscheiding te scharen. Op Brits verzoek is de brexit uitgesteld tot 31 oktober.

De impasse zet Farage op weg naar een score van ruim 31 procent. Maar ook de antibrexitpartijen deden het goed. Ze zouden ongeveer 40 procent van de stemmen halen, met de sterke winst voor de Liberal Democrats als uitschieter. Zij gaan van 6,6 naar meer dan 20 procent.

Het zijn de twee traditionele partijen die de klappen incasseren. Labour strandt op de derde plaats met 14,1 procent van de stemmen. De conservatieven van premier Theresa May zouden slechts 9,1 procent halen, wat volgens de Britse openbare omroep BBC het slechtste resultaat sinds 1832 zou zijn. In het Britse "first-past-the-post" systeem zouden ze zelfs geen zetel meer halen.

bron: Belga