Verkiezingen19 - EUROPA: Eurosceptici worden sterker, maar overrompeling blijft uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Her en der werd verwacht dat een golf van populistische en eurosceptische partijen zondag het Europees Parlement zou overspoelen. Met Matteo Salvini en Marine Le Pen hebben enkele kopstukken hun nationale kiesstrijd gewonnen, maar dat lijkt onvoldoende om de machtsverhoudingen in het Europees Parlement danig door elkaar te schudden. Volgens de laatste prognose zou de Lega van Salvini in Italië 30 procent van de stemmen hebben gehaald. In Frankrijk won Le Pen met 24 procent. Met dank aan vooral Salvini zou de uiterst rechtse fractie ENF van 37 naar 58 zetels in het Europese halfrond. In landen als Nederland, Duitsland, Denemarken en Finland deden partijen uit die fractie het echter minder goed dan verwacht.

Dankzij de ruime zege van de Britse eurofoob Nigel Farage maakt ook de EFDD-fractie een sprong voorwaarts: van 41 naar 56 zetels. EFDD is echter een zeer bonte fractie, waarin ook de Italiaanse Vijfsterrenbeweging een aanzienlijk aantal zetels vertegenwoordigt. De ECR-fractie van de Britse Tories en de Poolse PiS, die zich eurorealistisch noemen, boeken dan weer verlies. Ze vallen terug van 76 naar 58 zetels.

Samen zouden de drie fracties aan de rechterzijde van het halfrond goed zijn voor 172 van de 751 zetels. De voorbije vijf jaar bezetten die drie formaties samen 154 zetels. Overigens verliest de uiterst linkse GUE aan de andere kant van het politieke spectrum. Zij zouden terugvallen van 52 naar 39 zetels.

bron: Belga