Verkiezingen18 - Heel Brussels gewest stemt op 14 oktober elektronisch met ticket

Verkiezingen18 - Heel Brussels gewest stemt op 14 oktober elektronisch met ticket

Vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober wordt in alle 19 gemeenten van het Brussels gewest digitaal gestemd met een ticket als controle. Het Brussels gewest kocht daarvoor nieuwe stemcomputers aan, voor een bedrag van 10 miljoen euro. Tijdens de Irisfeesten in mei zullen de burgers voor het eerst de toestellen kunnen testen, kondigde minister-president Rudi Vervoort vandaag aan. Er komt ook een campagne om de niet-Belgen aan te zetten zich te registreren. Het nieuwe type stemmachines werd in 2012 met succes getest in Sint-Pieters-Woluwe en Sint Gillis. Daarom wordt het systeem nu over het hele gewest uitgerold. De stemcomputers kunnen tot 2030 voor alle verkiezingen gebruikt worden. De kiezer brengt zijn stem uit met de vinger op het computerscherm. De stem wordt uitgeprint op een stembiljet dat de kiezer zelf moet scannen en in een urne deponeren.

Dat het Brussels gewest voor een elektronisch systeem heeft gekozen, heeft onder meer te maken met de sterke bevolkingsgroei, de betrouwbaarheid en het beperkte risico op fouten, en de openingsduur van de stem- en telbureaus. Bovendien zou het stembiljet op papier bij sommige verkiezingen 16 maal groter zijn dan een A4-blad.

Op de website verkiezingen2018.brussels staat alle nuttige informatie voor kiezer, kandidaat en bestuur over de verkiezingen. Binnenkort verschijnt er ook een video waarin de werking van de nieuwe computers wordt gedemonstreerd. De burger kan met de nieuwe toestellen voor het eerst kennismaken tijdens de Irisfeesten in mei. Daarna worden ook campagnes voorzien in de gemeenten.

Daarnaast start het gewest ook een campagne om de niet-Belgen, EU-onderdanen en niet-Europeanen te overtuigen om zich in te schrijven voor de verkiezingen. Dat kan tot 1 augustus. Iedere mogelijke buitenlandse kiezer krijgt een brief in de bus met uitleg in het Nederlands en Frans, een inschrijvingsformulier in beide talen en een enveloppe geadresseerd aan de gemeente waar hij of zij woont. Het gewest werkt ook samen met de verenigingen om de buitenlanders op het terrein te informeren.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 hadden zich 26.150 Europeanen of 13,5% zich ingeschreven, eind november 2017 waren er dat nog maar 20.300 of 9,2%. Het gaat vooral om Fransen, Roemenen en Italianen. Van de niet-Europeanen hadden zich zowat 8.000 potentiële kiezers ingeschreven (15,5%), tegen amper een goede 4.000 eind november 2017 of nauwelijks 6,3% wegens de aangroei van niet-Europeanen.

bron: Belga