Verkiezingen Turkije - "We laten ons niet provoceren"

Na de overwinningsverklaring van president Recep Tayyip Erdogan bij de verkiezingen in Turkije, roept de grootste oppositiepartij, het centrumlinkse CHP, haar aanhangers op om de kalmte te bewaren. Wat de uitslag ook zal zijn, het volk "laat zich niet provoceren", zegt woordvoerder Bülent Tezcan zondagavond in Ankara. Tezcan benadrukt dat de stemmen nog altijd worden geteld en dat de partij pas maandag kan reageren op de echte verkiezingsresultaten. De CHP zal ondertussen de situatie voort in het oog houden tot de kiescommissie officieel van zich laat horen. Een persconferentie van presidentskandidaat Muharrem Ince staat op de middag gepland (11 uur Belgische tijd).

Erdogan eiste de verkiezingsoverwinning zondagavond al op, hoewel er nog geen officiële resultaten zijn. Volgens het staatspersagentschap Anadolu kreeg Erdogan bij de presidentsverkiezingen 52,5 procent van de stemmen achter zijn naam, tegenover 30,8 procent voor Ince, waardoor er geen tweede ronde zou komen. Bij de parlementsverkiezingen zou Erdogans partij AKP daarnaast 340 van de 600 zetels bemachtigen.

De oppositiepartijen CHP en de de pro-Koerdische HDP klagen echter onregelmatigheden aan tijdens de stembusgang. Ze beschuldigen Anadolu daarnaast van "manipulatie". Volgens hen publiceert het bewust valse resultaten.

bron: Belga