Verkiezingen Thüringen - Extreemrechts boekt forse winst bij deelstaatverkiezingen in Thüringen

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft forse vooruitgang geboekt bij de regionale verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. Dat blijkt zondag uit de eerste prognoses op basis van exitpolls. Volgens de prognose van de openbare omroepen ARD en ZDF wordt de extreemlinkse partij Die Linke met 30 procent voor het eerst de grootste partij in Thüringen. Maar AfD zou haar stemmenaantal meer dan verdubbelen, om uit te komen op 23 tot 24 procent. De antimigratiepartij gaat daarmee nipt de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, vooraf. De christendemocraten zouden meer dan 10 procentpunt verliezen, om uit te komen op de voor Thüringen historisch lage score van 22 procent.

Ook de sociaaldemocratische SPD zakt volgens de prognoses naar een nieuw dieptepunt: 8,0 procent. Die Grünen en de liberale FDP bevinden zich dan weer in de buurt van de kiesdrempel, die op vijf procent ligt.

Als de uitslag bevestigd wordt, zal minister-president Bodo Ramelow van Die Linke het initiatief kunnen nemen voor de vorming van een nieuwe coalitie. Omdat niemand met AfD in zee wil, lijkt de vorming van een nieuwe meerderheid een moeilijke klus te worden. Een voortzetting van de huidige coalitie tussen Die Linke, Die Grünen en SPD zal volgens de huidige prognose alvast niet mogelijk zijn.

bron: Belga