Verkiezingen Spanje - Conservatieven winnen parlementsverkiezing, links scoort slechter dan verwacht

Verkiezingen Spanje - Conservatieven winnen parlementsverkiezing, links scoort slechter dan verwacht

De conservatieve Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy heeft zondag zoals verwacht de parlementsverkiezingen in Spanje gewonnen. De eerste minister verklaarde dat zijn partij nu het "recht om te regeren" heeft verkregen, al zal de partij wel op zoeken moeten naar een coalitiepartner. Links scoort bij de verkiezingen wel minder goed dan verwacht. Na de telling van 95 procent van de stemmen is het duidelijk dat de resultaten niet erg verschillend zijn van die van de verkiezing op 20 december 2015. Toen zorgde de verdeeldheid van de stemmen over vier partijen voor een politieke blokkade, die leidde tot nieuwe verkiezingen.

De Partido Popular van Rajoy heeft zondag 137 van de 350 zitjes in het parlement gewonnen, veertien meer dan bij de vorige verkiezing. De partij heeft echter niet de absolute meerderheid van 176 volksvertegenwoordigers behaald, waardoor ze op zoek zal moeten naar een coalitiepartner.

De socialistische PSOE behaalde 85 zitjes (-5), het slechtste resultaat in jaren, maar blijft wel de tweede grootste partij in het parlement. Het verbond van linkse partijen Unidos Podemos scoort slechter dan verwacht en krijgt slechts 71 volksvertegenwoordigers (+2). Volgens prognoses van de staatstelevisie zouden de linksen 91 tot 95 zetels halen, maar blijven daar dus ver onder. De liberale Ciudadanos, tot slot, wonnen 32 zitjes, of 8 minder dan in december.

De opkomst van de verkiezing was met 69,8 procent lager dan zes maanden geleden.

bron: Belga