Verkiezingen in India van 11 april tot 19 mei

Verkiezingen in India van 11 april tot 19 mei

India trekt van 11 april tot en met 19 mei in zeven fases naar de stembus. Dat heeft de kiescommissie vandaag aangekondigd. De resultaten worden op 23 mei verwacht. Premier Narendra Modi (68), van de rechtse hindoenationalistische partij Bharatiya Janata Party (BJP), wil een tweede ambtstermijn binnenhalen. India is, met 900 miljoen keisgerechtigden, 's werelds grootste democratie. Tegen 3 juni moeten de 543 nieuwe parlementsleden geïnstalleerd zijn in de Lok Sabha, het lagerhuis. In 2014 werden de verkiezingen overweldigend gewonnen door Modi's BJP, die daarmee de door de Nehru's en Gandhi's gedomineerde Congrespartij van de macht verdreef. Rahul Gandhi (48) zal de Congrespartij in deze verkiezingen leiden.

Samen met de parlementsverkiezingen worden ook de parlementen van de deelstaten verkozen in Andra Pradesh, Odisha, Arunachal Pradesh and Sikkim, kondigde Sunil Arora, topman van de kiescommissie aan. In Jammu en Kasjmir moesten ook verkiezingen georganiseerd worden, maar door de onveiligheid daar werd die stembusgang uitgesteld. Sinds juni vorig jaar staat Jammu en Kasjmir onder controle van de federale staat, nadat de coalitieregering ten val kwam.

Met een stembusgang in verschillende fases moet de veiligheid van de kiezers gewaarborgd worden: zo kunnen paramilitaire troepen van regio naar regio reizen en kunnen ze het transport van stemmateriaal en officials van de kiescommissie beveiligen.

De kiescommissie kondigde verschillende maatregelen aan die moeten leiden tot vrije, eerlijke en transparante verkiezingen.

Aan de verkiezingen in India nemen veel partijen deel, sommige zijn enkel actief in bepaalde regio's, andere over het hele land. Sommige oppositiepartijen onderhandelen met elkaar om samen te werken tegen de BJP.

bron: Belga