Verkiezingen IJsland - Piratenpartij wordt derde partij in parlement

Verkiezingen IJsland - Piratenpartij wordt derde partij in parlement

De IJslandse Piratenpartij zou de op twee na grootste partij van IJsland worden en negen zetels in het parlement veroveren. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten. Met een kwart van de stemmen geteld, haalt de anti-establishmentpartij 13 procent van de stemmen, aldus BBC. Openbare omroep RUV voorspelde eerder nog dat de Piratenpartij haar zetelaantal in de Althingi zou zien stijgen van 3 naar 12, maar uit de eerste resultaten blijkt de stijging dus iets minder spectaculair te zijn. Zoals voorspeld blijft de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij de grootste partij met 30 pct van de stemmen (21 zetels), gevolgd door de Links-Groene Beweging, met 17,1 pct (10 zetels).

Het is nog te vroeg om te stellen welke partijen een meerderheid kunnen vormen in het parlement. Uit exitpolls bleek dat de Piratenpartij in een alliantie met de groenen, sociaaldemocraten en centrumlinks een meerderheid zou behalen in het parlement, maar dat blijkt na de eerste resultaten al minder vanzelfsprekend, aldus persagentschap Reuters.

In totaal zouden de linkse partijen tezamen 28 zitjes halen in het 63 zetels tellende parlement. Dat zijn er even veel als de twee centrumrechtse partijen, de Onafhankelijkheidspartij en de Progressieve Partij die sinds 2013 een regering vormen. De Progressieve Partij, die zwaar werd afgestraft na het ontslag van premier Sigmundur David Gunnlaugsson nadat die opdook in de Panama Papers, behaalt volgens de voorlopige resultaten nog maar 10 pct van de stemmen en 7 zitjes in het parlement. Het wordt mogelijk dan ook de pro-Europese, liberale Hervormingspartij, die zich nog niet heeft uitgesproken over in welke coalitie ze wil stappen, die een beslissende rol zal hebben in de regeringsvorming.

bron: Belga