Verkeersveiligheidsbarometer Vias - Staten-Generaal in 2020 om aantal ongevallen verder te doen dalen

Verkeersveiligheidsbarometer Vias - Staten-Generaal in 2020 om aantal ongevallen verder te doen dalen

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar met 7,4 procent gedaald, en ligt op het laagste niveau ooit. Dat blijkt uit de meeste recente Verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute. Toch is de daling niet sterk genoeg om het vooropgesteld doel van maximum 420 verkeersdoden tegen 2020 te halen. Daarom zal begin volgend jaar een Staten-Generaal georganiseerd worden om nieuwe maatregelen te nemen, meldt minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Uit de Verkeersveiligheidsbarometer blijkt dat het aantal doden ter plaatse daalde van 475 in 2017 naar 440 vorig jaar. Toch steeg het aantal doden bij de senioren wel, net als bij de motorrijders en de fietsers. Daarenboven is het aantal ongevallen opnieuw gestegen.

"Voor het derde jaar op rij daalt het aantal verkeersdoden in ons land. Sinds 2014 noteerden we een daling van ongeveer 20 procent. Deze positieve tendens is zowel het werk van sensibilisering als repressie. Sommige maatregelen zoals het verplichte alcoholslot voor sommige overtreders moeten nog hun vruchten afwerpen", reageert minister Bellot. "Ik stel voor om begin 2020 een nieuwe Staten-Generaal te organiseren om nieuwe doelstellingen te formuleren om het aantal ongevallen verder te laten dalen, met extra acties voor risicogroepen."

Bellot wijst ook op een zorgwekkende evolutie bij de tweewielers. "Ik ben ervan overtuigd dat de verschillende maatregelen uit de nieuwe wegcode die ons in staat stellen om beter de kwetsbare weggebruikers te beschermen, de situatie zullen verbeteren. Elke verkeersdode is er één te veel. We moeten onze inspanningen voortzetten en de bevolking sensibiliseren want we zijn allemaal betrokken partij."

bron: Belga