Vergeet Frank Deboosere, de olifant is de koning van de weervoorspellers

door
Roald
Leestijd 2 min.

Olifanten staan bekend om hun indrukwekkende geheugen, maar ze zijn ook bedreven meteorologen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Onderzoekers zeggen dat olifanten een naderende regenbui kunnen detecteren vanop een afstand van 241 km. Ze denken dat deze vaardigheden gebruikt kunnen worden om natuurbeschermers te helpen de kuddes te bewaken en te beschermen tegen stropers.

Door de grootte van hun oren hebben olifanten een goed gehoor en kunnen ze zeer lage frequenties detecteren volgens PopSci. Wetenschappers geloven dat de dieren het lage gerommel van de donder kunnen horen op kilometers afstand en weten wanneer een regenbui in aantocht is.

Ze kwamen tot deze conclusie nadat ze het gedrag van kuddes olifanten bestudeerden die plots naar Namibië migreerden. Dat gedrag kon eerder niet worden uitgelegd volgens de studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift PLoS ONE.

"We hebben waargenomen dat de dieren constant van plaats naar plaats zwerven en dat de snelheid waarmee ze dat doen erg verandert." zei professor Oliver Frauenfeld van de Texas A&M University. Om te achterhalen waarom olifanten dat doen, heeft het team negen olifanten gevolgd met een GPS tracker voor een periode van zeven jaar.

"De olifanten verhuizen voortdurend en aan hoge snelheid tijdens het regenseizoen in Namibië tussen januari en maart." Het lijkt er dus op dat het grote zoogdier op een afstand van honderden kilometers kan voorspellen waar en wanneer er een stortbui zal zijn. "Ze hebben de regen nodig na een langdurig droog seizoen. Wanneer de olifanten de regen horen, bewegen ze richting de stortbui om sneller en meer water te kunnen opnemen."

Nu de wetenschappers weten waarom de olifanten bewegen en hoe ze bewegen, kunnen ze natuurbeschermers helpen om de bewegingen van de kuddes te voorspellen zodat ze stropers een stap voor kunnen zijn.