Verenigde Staten willen strijd tegen IS voortzetten

Verenigde Staten willen strijd tegen IS voortzetten

De Verenigde Staten willen ondanks een gereduceerde troepenmacht in Syrië, onverbiddelijk doorzetten met de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) na de dood van IS-leider, Aboe Bakr al-Baghdadi. "Onze missie in Syrië is vandaag dezelfde als aan het begin van onze operaties in 2014: de permanente nederlaag van IS mogelijk maken", zei minister van Defensie Mark Esper vandaag op een persconferentie in het Pentagon. Volgens Esper betekent de dood van al-Baghdadi een "vernietigende klap" voor IS, maar hij benadrukte dat het de wereld niet zal bevrijden van terrorisme of dat het een einde maakt aan het conflict in Syrië. Het is vooral een waarschuwing voor terroristen die denken zich te kunnen verschuilen, aldus Esper.

Daarnaast zal een deel van de Amerikaanse troepen in Syrië blijven, maar een ander deel wordt naar huis gestuurd. "Degenen die blijven zullen doorgaan met het uitvoeren van antiterroristische operaties terwijl ze in nauw contact staan met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die samen met ons hebben gevochten", aldus Esper.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte gisteren bekend dat al-Baghdadi niet meer in leven is. Hij bracht zichzelf met een explosief vest in de nacht van zaterdag op zondag om het leven bij een militaire operatie van de Amerikaanse Special Forces in het noordwesten van Syrië. Volgens Trump zou hij daarbij "jammeren" en "wenen". Gevraagd naar die opmerkingen moest legerchef Mark Milley toegeven dat hij niet wist waar Trump die informatie vandaan haalde, zo schrijft de Amerikaanse omroep CNN. Overigens zei Milley dat er in de komende dagen foto's en video's van al-Baghdadi's laatste momenten worden vrijgegeven.

bron: Belga