Verdediging Ayari vraagt rechtbank om clementie

Meester Laura Séverin, advocate van Sofien Ayari, heeft de rechtbank vandaag om clementie gevraagd ten aanzien van haar cliënt. Die staat samen met Salah Abdeslam terecht voor de schietpartij in de Driesstraat, op 15 maart 2016. Volgens meester Séverin is haar cliënt enkel naar Syrië getrokken om te strijden tegen de Syrische president Assad. Sofien Ayari was een doordeweekse Tunesische jongeling die naar het voetbal ging, toen zijn leven dooreengeschud werd, aldus meester Séverin.

"Hij was 17 jaar toen Mohamed Bouazizi zichzelf in 2010 in brand stak uit protest tegen het regime van de Tunesische president Ben Ali. Dat was voor hem het teken om zijn leven en de wereld te herbekijken, om te beseffen dat deze wereld op verschillende snelheden draait. Hij wou ook zijn woede uitschreeuwen en tegen onrecht vechten. Het is daarom dat hij naar Syrië is getrokken, om het op te nemen tegen Assad, een nieuwe Ben Ali. Hij was het niet eens met alle overtuigingen van Islamitische Staat of alle daden van IS maar voor hem was het wel een manier om de Syrische bevolking te helpen.

De advocate las ook nog een brief voor van Ayari's moeder. "Mevrouw de rechter, ik schrijf deze brief", las ze. "Mevrouw de rechter, mijn zoon is gemanipuleerd, net zoals vele andere jongelingen. We zijn een gematigde familie, onze kinderen zijn opgevoed met respect voor anderen. We hebben altijd samengeleefd met christenen en Joden en andere religies. Mijn zoon is nooit radicaal geweest: Hij houdt van het leven, luistert naar muziek, gaat naar voetbalwedstrijden. Er was nooit iets abnormaal aan onze familie. Onze grootste droom was om onze zonen te zien opgroeien, hen werk te zien vinden en een gezin te stichten. Mevrouw de rechter, we hebben vertrouwen in uw rechtssysteem."

bron: Belga