Verdachte was al enige tijd in beeld bij de Duitse autoriteiten

Verdachte was al enige tijd in beeld bij de Duitse autoriteiten

De verdachte van de aanslag op een kerstmarkt maandagavond in Berlijn, was al langer gekend bij de autoriteiten als een "gevaarlijke jihadist". Dat melden verschillende Duitse media woensdag. Volgens WDR, de openbare omroep van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, werd de telefoon van Anis of Ahmed A. zelfs afgeluisterd. De Süddeutsche Zeitung zegt dan weer dat de mogelijke dader in augustus al eens werd opgepakt in Friedrichshafen. Hij had toen valse Italiaanse identiteitspapieren bij zich. In Duitsland is momenteel een heuse klopjacht aan de gang naar Anis of Ahmed A., een Tunesiër van 21 of 23 jaar die onder maar liefst acht verschillende namen bekend is.

De politie zou zich opmaken voor een "imminente inval" in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De identiteitspapieren van A., die teruggevonden werden in de vrachtwagen die voor de aanslag werd gebruikt, werden immers afgestempeld in Kleef, een district in die deelstaat. Omdat de politie ervan uitgaat dat de verdachte gewond is, wordt er echter ook gezocht in ziekenhuizen in Berlijn en omgeving.

Het ziet er intussen meer en meer naar uit dat de verdachte al enige tijd gekend was bij het Duitse gerecht. Zo zou hij deze zomer terecht hebben moeten staan voor slagen en verwondingen, maar was hij al van de radar verdwenen vooraleer dat proces van start kon gaan. Volgens de Süddeutsche Zeitung zou de man in augustus nog zijn opgepakt in Friedrichshafen. Hij had toen valse Italiaanse papieren bij zich. Hij werd echter vrijwel meteen weer vrijgelaten. WDR meldt dan weer dat de Duitse politie zijn telefoon al enige tijd afluisterde.

Volgens WDR zou Anis/Ahmed A. in 2012 van Tatouine in Tunesië naar Italië zijn afgereisd. In 2015 kwam hij dan naar Duitsland, waar hij in april 2016 asiel kreeg. Volgens de Duitse media had de man verschillende verblijfplaatsen, in Berlijn, Dresden, Kleef en in een asielcentrum in Emmerik, ook in Noord-Rijnland-Westfalen.

De man zou volgens WDR een link hebben met het jihadistische netwerk van Aboe Walaa, de "nummer 1 van IS in Duitsland". Die Iraakse prediker werd in november nog gearresteerd. Het Bundeskriminalamt, het Duitse openbaar ministerie, maakte intussen bekend dat de site waar mensen tips over de aanslag konden achterlaten, dinsdagavond anderhalf uur onbereikbaar was door een hacking. Het is nog onduidelijk wie achter die cyberaanval zit.

bron: Belga