Verdachte uit Genk opgepakt voor bedreigen van Zuhal Demir

Verdachte uit Genk opgepakt voor bedreigen van Zuhal Demir

Het parket van Limburg en de lokale politie MidLim (As, Genk, Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, Zutendaal) hebben een verdachte kunnen identificeren en oppakken voor het uiten van bedreigingen aan het adres van N-VA Kamerlid Zuhal Demir. De verdachte, een 34-jarige man uit Genk, is verhoord. Hij zal via de snelrechtprocedure op 11 januari 2017 voor de rechtbank in Tongeren moeten verschijnen. De bedreigingen werden verspreid na een uitzending van de Turkse nieuwszender A Haber, waarin Kamerlid Zuhal Demir werd voorgesteld als aanhangster van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De zender gebruikte daarvoor beelden van het Canvas-programma De Afspraak, waarin Demir nochtans expliciet zei "geen sympathie" voor de PKK te hebben. In een reactie vond Demir het choquerend in welk spel ze terecht was gekomen.

Naar aanleiding van de uitzending van A Haber werden er op sociale media bedreigingen geuit. Zuhal Demir diende een klacht in tegen onbekenden. Het onderzoek leidde dinsdag tot de arrestatie van een verdachte, zo bevestigt het parket van Limburg. De dertiger wordt niet alleen het uiten van bedreigingen, maar ook misbruik van telecommunicatie ten laste gelegd.

Dinsdag had de Turkse ambassadeur in België een onderhoud met Kamervoorzitter Siegfried Bracke. De ambassadeur was het erover eens dat de nieuwszender A Haber in de fout ging bij het afschilderen van N-VA-Kamerlid Zuhal Demir als een aanhangster van de PKK.

bron: Belga