Verdachte na aanslag Berlijn gefilmd voor moskee in Berlijn

Verdachte na aanslag Berlijn gefilmd voor moskee in Berlijn

Anis Amri, de hoofdverdachte van de aanslag van maandag op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn, is acht uur na de aanslag gefilmd voor een moskee die vermoedelijk wordt bezocht door islamistische extremisten. Het gaat om dezelfde moskee dan die gisterenavond door de politie werd bestormd in de kader van het onderzoek naar de aanslag. Op de bewakingsbeelden, die door lokale televisiezender rbb gisterenavond online werd gezet, is de 24-jarige Tunesiër te zien voor het gebouw in de wijk Moabit, op vier kilometer van de Breitscheidplatz, waar de aanslag plaatsvond. Rbb verklaarde, verwijzend naar transcripties van telefoongesprekken door de veiligheidsdiensten, dat de moskee in kwestie geleid wordt door salafisten, die naar zichzelf verwijzen als "de moskee van IS-mensen in Berlijn".

Eerder raakte bekend dat Amri tijd zou hebben doorgebracht in het gebedshuis na in juli vorig jaar in Duitsland te zijn aangekomen. De speurders gaan er ondertussen van uit dat de Tunesiër zich nog in Berlijn bevindt, aldus de krant Tagesspiegel. Een getuige zag de man na de aanval in de hoofdstad met een ernstige wonde aan zijn gezicht.

De autoriteiten zijn er ondertussen zo goed als zeker van dat Amri de dader van de aanslag is. Zijn vingerafdrukken werden gevonden in de vrachtwagen en volgens rbb zou hij zijn gsm en identiteitspapieren hebben achtergelaten. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie een Israëlische vrouw, een Italiaanse vrouw en een Tsjechische vrouw die woonde in Berlijn.

bron: Belga