Verdachte man was student die wifi-straling bestudeerde

Verdachte man was student die wifi-straling bestudeerde

De grootscheepse politieactie in de omgeving van het Brusselse Muntplein is afgelopen en de omgeving is vrijgegeven. De verdachte man die er opgemerkt was, blijkt een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is. Zijn spullen bleken dus niet explosief. De jongeman is nu door de politie meegenomen voor verhoor. "In deze tijden konden we geen enkel risico nemen", zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. Het was een bewakingsagent van een privébeveiligingsfirma die de politie verwittigde nadat verschillende winkeliers in de Koninginnegalerij zijn aandacht op de man gevestigd hadden. Die droeg een dikke winterjas en draaide al een hele tijd rond in de galerij. De bewakingsagent volgde de man enige tijd en verwittigde de politie. Toen die aankwam, de verdachte man onder schot hield en vroeg zijn jas te openen, meende de bewakingsagent te zien dat de man iets droeg dat leek op een medische gordel, waaraan een draad was verbonden.

De hele omgeving van de Greepstraat en het Muntplein werden afgesloten en zowel de speciale interventie-eenheden van de federale politie als DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, kwamen ter plaatse. De ontmijners onderzochten de spullen van de verdachte. Die hele operatie duurde uren, maar rond 17.30 uur kwam het bericht dat de politie-actie afgelopen was.

"De verdachte was een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is", zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. "Dat is natuurlijk een perfect legitieme bezigheid, maar in deze tijden is het niet verwonderlijk dat dergelijk gedrag als verdacht wordt beschouwd. Wij konden daarom geen enkel risico nemen."

bron: Belga