Verdacht pak Schaarbeek: mogelijk explosieve gasflessen voor gebouw Turkse federatie

Het verdacht pakket dat is aangetroffen in de Schaarbeekse Josaphatstraat, vlak voor het gebouw van de Turkse federatie, was wel degelijke gevaarlijk. Het pakket bestond onder meer uit gasflessen en was mogelijk explosief. Dat meldt het Brusselse parket. "Het pakket moet nu verder onderzocht worden om na te gaan of het ook effectief een explosie had kunnen veroorzaken, dan wel of het enkel achtergelaten werd om angst te zaaien", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. De buurt is intussen grotendeels vrijgegeven. De lokale politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) was vrijdagmiddag rond 13.30 uur verwittigd van de aanwezigheid van het pakket en had meteen het zekere voor het onzekere genomen en een veiligheidszone ingesteld. Daarvoor werd de Josaphatstraat afgesloten tussen de L'Olivierstraat en de Philomènestraat.

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, kwam ter plaatse om het pak te onderzoeken en stelde vast dat het onder meer bestond uit gasflessen.

"Het pakket werd geneutraliseerd en is door DOVO meegenomen voor verdere analyse", zegt de parketwoordvoerder. "Die analyse zal verder moeten uitmaken of het ook effectief had kunnen ontploffen of dat het enkel schrik moest aanjagen. Die analyse kan enkele dagen in beslag nemen. Intussen is er een onderzoek geopend naar de persoon of personen die het daar hebben achtergelaten. Voorlopig zijn nog geen verdachten geïdentificeerd."

De veiligheidzone in de Josaphatstraat is intussen opgeheven. Er is wel nog een kleinere perimeter van kracht, op de plek waar het pakket werd aangetroffen. Het labo van de federale politie voert daar nog een sporenonderzoek uit.

bron: Belga