Verdacht overlijden negenjarige in asielcentrum - "Transparant en onafhankelijk" onderzoek naar schuldigen

"Het onderzoek naar het overlijden" van een negenjarige jongen in een asielcentrum in Broechem (Ranst) "zal transparant en onafhankelijk verlopen zodat de schuldigen kunnen worden berecht. Dat heeft premier Charles Michel woensdagavond gezegd op Twitter. Hij uitte zijn "diepste medeleven". Eerder had ook minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) al gereageerd op het verdachte overlijden. "Wat er gebeurd is, is ronduit dramatisch", zei ze. "Daar zijn geen woorden voor."

De Block stelde dat het onderzoek nu in handen is van politie en justitie en drukte de hoop uit dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van het drama. "De schuldigen zullen worden gestraft", maakte ze zich sterk.

"Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil (het agentschap verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, red.) zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie, die er erg aan toe zijn", aldus de minister voorts. "Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen."

Ook de medewerkers van het asielcentrum zijn volgens De Block erg aangeslagen door de gebeurtenissen. Premier Charles Michel wenste hen veel sterkte.

bron: Belga