Verbod op opnames actiefilms in Parijs

Verbod op opnames actiefilms in Parijs

Het stadsbestuur van Parijs laat voorlopig geen buitenopnames van actiefilms meer door.  Het verbod komt er na de gebeurtenissen van nog geen maand geleden waarbij 20 mensen om het leven kwamen. Filmstudio's zullen dus bepaalde actiescènes niet meer kunnen filmen in de Franse hoofdstad. Achtervolgingen met de auto, fictieve beveiligingsmaatregelen, religieuze taferelen, politiehandelingen en actiescènes in scholen worden niet meer toegelaten. De inwoners van Parijs zouden immers de fictieve straatbeelden als echt kunnen ervaren.

Parijs is altijd een aantrekkelijke achtergrond geweest voor tal van actie - en detectivefilms. Volgens officiële statistieken werden er al 930 films gefilmd in Parijs. Zo zijn onder andere de  Amerikaanse films Rush Hour 3 (Jackie Chan en Chris Tucker) en The Bourne Ultimatum (Matt Damon) gefilmd in de Franse hoofdstad. Ook de bekende Franse actiefilm Taken met acteur Liam Neeson vond hier plaats.

Sylvie Barnaud, die de vergunningen verleent, was geschrokken van de reacties van enkele getuigen in een interview op televisie. 'Enkelen vonden de gebeurtenissen van Charlie Hebdo lijken op een filmopname. De nieuwe regeling is dus een goed idee'. Het bestuur is ook van mening dat acteurs verkleed als politieagent gevaar kunnen lopen bij nieuwe aanslagen.

Het is nog niet geweten hoelang het verbod zal duren. Enkele films zijn al geschorst of vertraagd. Zoals de Franse film Flics Tout Simplement. Deze actiefilm heeft volgens de makers een fragment met een politieman buiten een school.

Een maand geleden besloot de Franse overheid ook al om nauwer samen te werken met Google en Facebook om terroristische content sneller offline te krijgen.