Venezolaanse president verlengt "economische noodtoestand" met twee maanden

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de sinds midden januari van kracht zijnde economische noodtoestand met 60 dagen verlengd. Het decreet, dat meer macht geeft aan de president, wil "de Venezolanen beschermen voor een economische oorlog". Volgens de door Maduro ondertekende tekst is er sprake van "een structurele crisis als gevolg van de forse daling van de olieprijzen", die gepaard gaat met een zogezegde "nationale en internationale economische en financiële boycot" tegen Venezuela.

"We zijn inspanningen aan het leveren om die situatie te overwinnen, maar 60 dagen is niet voldoende", luidt de verklaring voor de verlenging van de noodtoestand.

De verlenging moet nog worden goedgekeurd door het parlement, dat door de oppositie wordt gedomineerd. In januari had het parlement nog de uitroeping van de economische noodtoestand door de regering verworpen. De maatregel werd vervolgens alsnog goedgekeurd door het hooggerechtshof van Venezuela.

Het Zuid-Amerikaanse land, dat over de grootste oliereserves ter wereld beschikt, bevindt zich in een diepe crisis door de val van de olieprijzen. Dit vertaalt zich in een tekort aan basisproducten zoals koffie, olie of pampers, waarbij de Venezolanen ook urenlang moeten aanschuiven om voedsel te kunnen kopen.

bron: Belga