Venezolaan blundert op Fins skikampioenschap

Een Venezolaanse langlaufer is in sneltempo wereldberoemd geworden door zijn deelname aan een skikampioenschap in Finland. De 22-jarige Adrian Solano had meer weg van een beginner dan van een professionele skiër.
door
Timmy
Leestijd 1 min.

"Ik viel, maar ik gaf niet op", zegt Solano in een interview met persagentschap Reuters. De skiër viel meer dan dertig keer en stond altijd opnieuw op om verder te gaan met de wedstrijd. "Veel mensen beseffen niet dat oefenen op asfalt heel anders is dan op sneeuw vanwege de andere structuur."

Voor de ongetrainde Solano naar Finland kwam, had hij nog nooit sneeuw gezien. In de hitte van Venezuela trainde de jongeman op asfalt met wieltjes onder zijn latten. De langlaufer droomde van een toernooi in het buitenland. Vrienden en familie hielpen hem te sparen voor een ticket naar het kampioenschap omdat zijn thuisland in een diepe economische crisis zit.

Wanneer hij vorige maand aankwam in Parijs om te oefenen op sneeuw geloofde de douane niet dat de Venezolaan met 28 euro op zak een professionele sporter was en hij werd teruggestuurd. Een Finse beroemdheid hoorde zijn verhaal en startte een inzamelingsactie waarmee 4.000 euro werd opgehaald voor een nieuw ticket naar Europa.