Veiligheidszone in Vorst opgeheven

De veiligheidszone rond de Driesstraat in Vorst, waar gisteren de politie werd beschoten bij een huiszoeking in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is opgeheven. Ook de scholen en crèches in de onmiddellijke omgeving zijn weer open, zegt de gemeente vandaag. Nu de veiligheidszone is opgeheven, kon het verkeer er weer normaal hervatten. Ook het openbaar vervoer, dat gisteren werd opgeschort tussen de Neerstalsesteenweg en het Sint-Denijsplein, verloopt weer normaal, zegt een woordvoerder van de MIVB. Voor het huis waar de huiszoeking plaatsvond hebben nationale en internationale media postgevat.

"Vanuit de gemeente is een psychologische cel opgericht voor wie dat nodig zou hebben", zegt Michèle Detroyer, directrice van de gemeentelijke crèche L'Île aux Enfants. "We zijn open, maar sommige ouders brachten hun kind liever niet vandaag. We vangen op dit moment één kind op en verwachten er nog drie."

Gisteren waren er een achttal kinderen in de crèche toen de omgeving van de Driesstraat werd afgesloten. "Het personeel van de crèche barricadeerde de keuken. Daar bleven ze met de kinderen tot ongeveer 20 uur, tot de politie hen toeliet het gebouw te verlaten. De kinderen zijn al die tijd zeer kalm gebleven, alleen waren ze onder de indruk toen ze naar buiten moesten. Maar alles is goed verlopen."

Ook bij Audi Brussels, gelegen in Vorst, verliep de opstart vanochtend probleemloos. De werknemers van de avondploeg konden gisteren ook probleemloos de fabriek verlaten, via een alternatieve uitgang. Eerder op de dag waren de werknemers afgeraden de fabriek te verlaten.

Politiezone Zuid zegt dat er nieuwe huiszoekingen waren in Vorst rond 6 uur, volgens de RTBF in de Bemptlaan. Rond 8 uur was alles er weer normaal.

bron: Belga