Veiligheid kerncentrales - Electrabel "verbaasd" over campagne van Ecolo

Electrabel betreurt "de desinformatie inzake zijn nucleaire activiteiten in België", zo zegt het bedrijf in een reactie op de lancering van de Ecolo-campagne "Laat ons Tihange 2 sluiten" zaterdag in het Henegouwse Antoing. De groenen riepen alle Belgen op om hun contract op te zeggen bij energieleveranciers als Electrabel, die beroep blijven doen op kernenergie. "De Belgische centrales zijn de meest betrouwbare en stevige ter wereld", aldus Electrabel. Het bedrijf voegt eraan toe dat het "ieder jaar 300 miljoen euro investeert om zijn productiepark te onderhouden en verbeteren".

Het bedrijf is "verbaasd" over de oproep van Ecolo om het contract bij Electrabel op te zeggen. Naar eigen zeggen is Electrabel "de belangrijkste groene investeerder en producent van het land". Het bedrijf deed een oproep om een "energiestrategie te ontwikkelen voor de komende 20 à 30 jaar".

De Franstalige groenen lanceerden hun campagne zaterdag in het Henegouwse Antoing, de enige stad in België die relatief veilig zou zijn bij kernrampen. Volgens het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) is Antoing de enige stad die zich niet binnen een straal van honderd kilometer rond een kerncentrale bevindt.

Patrick Dupriez, covoorzitter van Ecolo, verwees naar de kernramp in Fukushima en beklaagde zich over "de leugens en het gebrek aan transparantie". "We weten nog altijd niet de ware omvang van de ramp. Ook buiten Japan heeft de bevolking compleet het vertrouwen verloren in kernenergie. Ondanks verschillende incidenten in België blijft de regering er koppig aan vasthouden."

Ecolo vroeg de Belgen om hun contract op te zeggen bij leveranciers als Electrabel, die beroep blijven doen op kernenergie, en te kiezen voor een groene, kernenergievrije leverancier. "We willen die gevaarlijke energie niet meer die afkomstig is van onbetrouwbare centrales", zei de covoorzitter van Ecolo.

bron: Belga