Veilig internetten via buitenlandse openbare wifi doet u zo

Nu er weer langzaamaan versoepeld wordt, ligt een zomervakantie in het buitenland mogelijk ook in het verschiet. Op vakantie gebruiken velen weleens een openbaar wifi-netwerk om wat op te zoeken, zoals een knus restaurantje of een interessant uitstapje om alvast te plannen. Maar waar men zich dan niet van bewust is, zijn de risico’s die daarmee gepaard gaan en hoe u zich daartegen beschermt.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Het is natuurlijk prettig dat we weer op terras kunnen gaan, maar hoe fijn zou het zijn om echt eropuit te gaan naar het buitenland? Wie weet kunnen we in de zomervakantie weer op reis naar een ander land. Met een negatieve testuitslag in de hand of een vaccin in de arm is het naar alle waarschijnlijkheid mogelijk om over een paar maanden op een zonnige of avontuurlijke bestemming buiten de Belgische grenzen te verblijven.

Risico’s van internetten in het buitenland

Wanneer u in het buitenland op vakantie bent, is het gemakkelijk om even in te loggen op een openbaar wifi-netwerk van bijvoorbeeld een restaurant of hotel. Maar wees alert: gebruikmaken van dergelijke netwerken gaat gepaard met risico’s.

Een van de risico’s die men loopt op een openbaar netwerk is dat een cybercrimineel persoonsgegevens buitmaakt. Hiervoor hebben hackers verschillende werkwijzen. Zo kunnen ze een malafide wifi-netwerk aanmaken dat haast niet te onderscheiden is van het officiële netwerk.

Verblijft u bijvoorbeeld in Hotel City Centre dat een wifi-netwerk aanbiedt genaamd ‘Hotel-CityCentre-wifi’? Dan zou een kwaadwillende een netwerk aan kunnen maken met de naam ‘Hotel_CityCentrewifi’. Haast niet van het echte netwerk te onderscheiden. Het is daarom van belang oplettend te zijn bij het verbinden met een openbaar netwerk.

Een andere manier waarop hackers gegevens te pakken kunnen krijgen, is door slechte beveiliging op uw apparaat. En bedenk goed: zo makkelijk als het voor u is om even gebruik te maken van openbare wifi, zo simpel is het ook voor een cybercrimineel om in korte tijd het netwerk op en af te gaan.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit

De risico’s van een openbaar netwerk maken niet dat internetten via zo’n netwerk altijd gevaarlijk is. Wel is het goed dat u zich bewust bent van de risico’s en u zich wapent tegen cybercriminelen. Er zijn namelijk maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van online criminaliteit.

Een belangrijke eerste maatregel is altijd controleren met welk netwerk u een verbinding aanlegt. Is dit daadwerkelijk de wifi-verbinding die het hotel of restaurant aanbiedt, of gaat het om een malafide netwerk?

Daarnaast is het - vanwege hetzelfde risico - verstandig om niet automatisch met alle netwerken te verbinden. In sommige smartphones of tablets staat ‘automatisch verbinden’ ingesteld, dus controleer goed of dit op uw apparaat ook het geval is en schakel deze functie uit.

Een VPN gebruiken

De belangrijkste maatregel is het verbeteren van de beveiliging op uw apparaat. Dit kunt u doen met behulp van een VPN. Een Virtueel Privénetwerk zorgt ervoor dat al uw internetverkeer via een extra server loopt.

Door die omleiding wordt alles wat u op internet versleuteld. Dit houdt in dat kwaadwillenden uw gegevens enkel gecodeerd kunnen inzien, waardoor ze uw persoonsgegevens niet meer te pakken kunnen krijgen.

Om een VPN in te schakelen, kunt u een (gratis of betaald) abonnement afsluiten. Hierna installeert u de bijbehorende app en kunt u een server kiezen om uw internetverkeer langs te sturen. Als uw VPN-verbinding ingeschakeld is, kunt u veilig internetten op openbare wifi in het buitenland.

Er zijn erg veel verschillende VPN-aanbieders op de markt. Vindt u het lastig om een VPN te kiezen? VPNGids testte vele VPN’s en schreef over iedere aanbieder VPN reviews. Deze beoordelingen kunnen u helpen bij het maken van uw keuze.