Veertigers zijn het minst tevreden met hun leven

Veertigers zijn het minst tevreden met hun leven

Het onderzoek van de Engelse Warwick University volgde levenstevredenheid van 50.000 volwassen uit Groot-Brittannië, Australië en Duitsland doorheen hun levensloop. Het resultaat kon grafisch gebracht worden in een U-vorm, waarbij levensvreugde stilaan afneemt na de vroege volwassenheid en een dieptepunt bereikt tussen 40 en 42 jaar oud. Nadien stijgt de tevredenheid opnieuw.

De onderzoekers onderstrepen het dieptepunt op middelbare leeftijd en bevestigen de U-vorm van de levensvreugde. Ze halen niet aan waarom mensen een midlifecrisis doormaken, aangezien hun belangrijkste doel het bevestigen van de U-vorm. Kinderen die het nest verlaten zouden er volgens het onderzoek niets mee te maken hebben.

Sommige wetenschappers halen aan dat mensen op middelbare leeftijd beseffen dat ze niet voldoen aan hun verwachtingen en dat ze spijt hebben over onvervulde dromen. Gaandeweg laten ze deze teleurstelling achter zich en worden ze opnieuw gelukkiger. Een ander onderzoek stelde de U-vorm aan de kaak en beweert dat mensen pas rond hun veertigste echt gelukkig zijn.