Veertig jaar niet lachen om rimpels te vermijden

Veertig jaar niet lachen om rimpels te vermijden

Dat is het ongewone en excentrieke verhaal van De Britse Tess Christian. Sinds jonge leeftijd heeft ze zichzelf aangeleerd om niet te lachen, en het moet gezegd worden, ze ziet er tamelijk rimpelloos uit.

Tess, zegt dat ze vaak hatelijke opmerkingen over haar heen krijgt in bars zoals 'Cheer up, love, it might never happen' (Vrolijk jezelf op, schat, het zou nooit kunnen gebeuren)

Aan depressiviteit lijdt deze kook instructrice voor een groentebedrijf niet. En het is ook geen tegenreactie op ouderdom, zegt ze zelf. "Het was een reactie op de strenge katholieke school waar ik op zat. De vreugdeloze nonnen hielden niet van lachende kinderen. Er werd me altijd gezegd dat ik moest stoppen met lachen dus dat heb ik mezelf toen aangeleerd." Sinds Christian haar tiende levensjaar besloot ze om zoveel mogelijk gezichtsuitdrukkingen te vermijden. "Ik keek op naar de klassieke Hollywood-actrices zoals Marlene Dietrich om inspiratie op te doen. Zij lachte nooit en ik hield ervan om haar elegantie en soberheid te bewonderen."

Maar wat zegt de wetenschap van deze methode? Hoewel het op het eerste zicht onorthodox lijkt geloven sommigen dat het werkt. Dermatoloog dr. Nick Lowe zegt: ‘Rimpels ontstaan doordat je continu je gezichtsspieren samentrekt als je bijvoorbeeld lacht. Dat is precies hoe botox werkt. Het vermindert de spieractiviteit in het gezicht. Niet lachen is een doe-het-zelf-manier om dat te bereiken.' Zelfs een ster zoals Kim Kardashian geeft toe "minder te glimlachen zodat er minder rimpels ontstaan."

Of het leuk was, liet ze achterwege. Maar een ding is zeker voor deze ijdele Tes Christian: haar doel is bereikt. "Iedereen vraagt of ik botox heb gehad, maar dat is niet zo. Mijn methode heeft gewerkt: ik heb geen enkele rimpel."

Haar vriendinnen noemen haar niet voor niets de 'Mona Lisa'. Foto van 1985, hier was Christian 23 jaar oud.