Veertien Belgian Cats vertrekken op stage naar Japan

Veertien Belgian Cats vertrekken op stage naar Japan

Veertien Belgian Cats vertrekken vandaag op stage naar Japan. De Belgische basketbalvrouwen blijven er tot 3 juni en zullen er twee maal vriendschappelijk tegen Japan spelen. De vrouwen van bondscoach Philip Mestdagh, derde op het EK van 2017 en vierde op de Wereldbeker vorig jaar, bereiden zich voor op het EK in Servië en Letland (27 juni-7 juli). Van de preselectie van achttien passen vier speelsters voor de trip naar Japan. Emma Meesseman en Kim Mestdagh beginnen vandaag met de Washington Mystics aan het WNBA-kampioenschap. Nadat Meesseman haar Amerikaanse werkgever vorig jaar liet vallen tijdens de voorbereiding op het WK, trekt ze dit seizoen wel opnieuw de plas over voor een zesde deelname. Dit jaar krijgt ze voor het eerst het gezelschap van een landgenote, Kim Mestdagh.

Beide Cats vervoegen het team op 6 juni in Zaragoza voor een vierlandentoernooi met Europees kampioen Spanje, Italië en Rusland. Daar maakt ook Julie Allemand haar wederoptreden. De Luikse spelverdeelster profiteert momenteel van een rustpauze na in Frankrijk de titel te hebben veroverd met Lyon.

Hind Ben Abdelkader reist eveneens niet af naar Japan. De Brusselse spelverdeelster is nochtans vrij nadat ze het trainingskamp van WNBA-team Chicago Sky moest verlaten.

Ann Wauters (zonder club), Antonia Delaere (Castors Braine), Celeste Trahan-Davis (Castors Braine), Elise Ramette (Sint-Katelijne-Waver), Hanne Mestdagh (Namen), Hatty Nawezhi (Rioja/D2/Spa), Heleen Nauwelaers (Beimbre/Spa), Jana Raman (Claret/D2/Spa), Julie Vanloo (PEAC-Pecs/Hon), Kyara Linskens (Gorzow/Pol), Laure Resimont (Sint-Katelijne-Awever), Lore Devos (Colorado State Univ./NCAA/VSt), Marjorie Carpréaux (Kangoeroes Pitzemburg) en Serena-Lynn Geldof (Namen) stappen wel op het vliegtuig. De aanwezigheid van de Amerikaanse Celeste Trahan-Davis is opvallend. Haar naturalisatiedossier werd nog niet afgerond. Ze zal niet aan het EK kunnen deelnemen.

De Belgische vrouwen spelen op 31 mei en 2 juni tegen hun Japanse collega's. Vervolgens zetten ze koers naar Zaragoza, waar op 8 juni Italië de tegenstander is. De dag erna volgt nog een partij tegen Spanje of Rusland. Nadien keren de Cats terug naar België voor een toernooi in het Brusselse Zuidpaleis. Daarin treffen ze Spanje (14 juni), Canada (15 juni) en China (16 juni).

De twee laatste vriendschappelijke duels staan op 21 en 22 juni geprogrammeerd, telkens tegen Italië. Op 24 juni vertrekken de Cats naar Servië. België treft op het EK in de groepsfase Rusland, Wit-Rusland en Servië. De zes beste landen kwalificeren zich voor een pre-olympisch toernooi op weg naar Tokio.

bron: Belga