Veelbelovend middel vernietigt gevorderde kanker bij helft patiënten

Veelbelovend middel vernietigt gevorderde kanker bij helft patiënten

Dokters aan het Instituut voor Kankeronderzoek in Londen onderzochten de veiligheid van berzosertib bij mensen met onder meer borst- en darmkanker. 19 vrijwilligers met een vergevorderde vorm van kanker kregen enkel het medicijn toegediend, 21 kankerpatiënten combineerden het middel met chemotherapie.

Stabilisatie of zelfs kankervrij

Uit het onderzoek bleek dat van de 38 patiënten bij 20 mensen de tumoren gestopt waren met groeien (53%). Bij 71% van de mensen die de behandeling combineerden met chemotherapie stabiliseerde hun toestand.

Bij een man met gevorderde darmkanker waren de tumoren volledig verdwenen. Hij is intussen meer dan twee jaar kankervrij. Een vrouw met gevorderde eierstokkanker zag de tumoren verkleinen.

Bemoedigende resultaten

Kankercellen kunnen gedood worden door hun DNA te beschadigen of ervoor te zorgen dat fouten in hun genetische code niet meer hersteld worden. Berzosertib blokkeert het eiwit ATR dat instaat voor dergelijke herstelling van het DNA.

Onderzoeker Johann de Bono is alvast enthousiast. “Het is bemoedigend om zo'n resultaten te zien en we gaan het gebruik van berzosertib bij kankerbehandelingen verder onderzoeken. Zo kan het een forse aanvulling zijn op andere behandelingen zoals chemotherapie”, klinkt het in The Sun.