Is veel ruzie maken slecht voor je relatie?

Er kan veel variatie zitten in een relatie. Sommigen maken elke dag ruzie, anderen hebben zelden een dispuut. Maar wat vertelt dat precies over een koppel? Geven mensen die veel ruzie maken het slechte voorbeeld, of net niet? 
door
tanne.somers
Leestijd 2 min.

Ruzie maken, het ene paar doet het al wat vaker dan het andere. Sommigen vragen zich misschien wel eens af of ze niet te vaak in de clinch liggen met hun partner. Klinisch psycholoog Joshua Klapow probeert hier een antwoord op te bieden. "Het is belangrijk dat je eerlijk bent en vertrouwen hebt in elkaar", aldus de psycholoog.

Praten is de boodschap 

"Wanneer koppels zelden ruzie maken, is dat omdat ze op een bepaalde manier met elkaar communiceren", gaat hij verder. Meningsverschillen moeten uitgepraat worden, zodat ze niet leiden tot een grote ruzie. Het conflict uit de weg gaan is volgens Klapow geen oplossing. "Het is niet omdat er geen ruzie gemaakt wordt, dat er geen negatieve emoties of conflicten zijn. Niet praten over onenigheid kan zorgen voor problemen."

De waarom vraag 

Ruzie maken is heel normaal. Het maakt niet uit of je ruzie maakt, maar wel waarom je dat doet. Stel jezelf daarom steeds de vraag hoe het komt dat jullie het niet met elkaar eens zijn. Wie nooit ruzie lijkt te maken, kan zich ook een aantal dingen afvragen: vermijd ik discussies omdat ik bang ben voor de reactie van mijn partner? Communiceren we misschien niet openlijk met elkaar? Of zijn er situaties waarvan we niet op dezelfde golflengte zitten? Als het antwoord op één van deze vragen ja is, zit er mogelijks iets niet goed in jullie relatie. Antwoorden jullie beiden nee, dan zijn jullie één van de gelukkige koppels die zelden ruzie maken.