Veel aanvragen om voornaam te wijzigen in Oostende en Kortrijk

Veel aanvragen om voornaam te wijzigen in Oostende en Kortrijk

De procedure om een voornaam te laten veranderen, is sinds 1 augustus een pak eenvoudiger. Dossiers mogen voortaan gewoon gericht worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de eigen gemeente. De procedure is ook goedkoper, want de registratiekost van 490 euro valt weg.

In sommige steden kan de naam zelfs kosteloos gewijzigd worden, zoals in Oostende en Kortrijk. "Er zijn ondertussen al 38 afspraken gemaakt bij de dienst burgerzaken in verband met voornaamswijziging en er werden reeds 22 dossiers ingediend. Normaal zijn er een vijftiental dossiers per jaar, voor zowel voor- als familienaamwijziging", zegt schepen van Burgerzaken Martine Lesaffre (Open Vld) in Oostende. "We kunnen dus zeker spreken van een succes."

"We overwegen een kleine bijdrage te vragen"

In Kortrijk zijn er een vijftigtal dossiers lopende of reeds afgehandeld. "Vorig jaar waren dat er amper acht", aldus schepen van Burgerzaken Arne Vandendriessche (Open Vld). "Ook wij hebben ervoor gekozen de procedure kosteloos te houden. We gaan er vanuit dat mensen die hun naam willen wijzigen daar niet licht overgaan. Als de hoge vraag aanhoudt, overwegen we een kleine bijdrage te vragen, maar volgens mij zijn we over de piek heen en hebben alle mensen die een naamswijziging wilden meteen van de nieuwe procedure gebruik gemaakt", aldus Vandendriessche.

Meest gelezen
 1. kaatthumb

  Kaat Bollen deelt eerlijke foto: «Ik heb er vaak om gehuild, maar ze maken me ook tot wie ik ben»

 2. misspoesthumb

  Verraadt deze tip wie Miss Poes in ‘The Masked Singer’ is?: «Ik ben er 100% zeker van»

 3. allisonthumb

  Allison Scott openhartig over breuk met Sean Dhondt: «Ik snap niet dat hij daarover gelogen heeft»

 4. oliviathumb

  Ex-Miss krijgt kritiek op outfit waaronder ze geen ondergoed draagt: «Ik zou me schamen!» (foto)

 5. papegaaithumb

  HILARISCH! Vrouw schaamt zich dood wanneer papegaai haar seksgeluiden nabootst (video)