VBO voorstander van dubbel stemrecht voor trouwe aandeelhouders

Dubbel stemrecht voor trouwe aandeelhouders geeft ondernemingen een instrument om plannen uit te werken op lange termijn. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), nadat de kranten De Standaard en De Tijd hadden geschreven dat minister van Justitie Koen Geens dergelijk stemrecht wil invoeren in het kader van de hervorming van het vennootschapsrecht. Het VBO staat positief tegenover de maatregel. Philippe Lambrecht, het nummer twee van het verbond, spreekt van een win-winsituatie: "voor de onderneming omdat trouwe aandeelhouders haar stabiliteit bieden, en voor de aandeelhouders die voor hun trouw beloond worden".

Lambrecht wijst er nog op dat het dubbele stemrecht geen verplichting zal zijn, maar een keuze van de onderneming of vennootschap. De maatregel bestaat ook al in verschillende landen.

Volgens specialisten is dubbel stemrecht ook een wapen om bedrijven te beschermen tegen vijandige overnames. De vaak familiale aandeelhouders zouden er immers een belangrijkere stem door krijgen. Tegenstanders vinden dan weer dat de maatregel te veel macht geeft aan grotere aandeelhouders en de rechten van de kleine aandeelhouders miskent.

Geens zou ook de afzetbaarheid van bestuurders willen inperken.

bron: Belga