VBO schiet financiering lagere bedrijfsbelasting aan flarden

VBO schiet financiering lagere bedrijfsbelasting aan flarden

Het Verbond van Belgische Ondernemingen ziet liever een vennootschapsbelasting van 24 procent en geen nieuwe vermogenswinstbelastingen dan nieuwe taksen en een tarief van 20 procent, schrijven De Tijd en De Standaard zaterdag. "Natuurlijk zijn wij voor een verlaging tot 20 procent", zegt Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "Maar als je dat moet compenseren bij de consument met een hogere btw en bij de ondernemer door zijn gecreëerde meerwaarde te belasten, dan passen wij."

Vandaag heft België 33,99 procent belasting op bedrijfswinsten, maar de meeste bedrijven betalen veel minder door handig gebruik te maken van de schier eindeloze reeks uitzonderingen op de belastingregels. Timmermans wil een deel daarvan afschaffen. "Als je het belastingtarief verlaagt naar 24 procent, kom je internationaal ook goed weg", zegt hij.

De verlaging die hij voorstelt, kost 3,8 miljard euro. Dat compenseert hij door een ­hele reeks hervormingen die het belastingsysteem eenvoudiger maken, door een hele reeks aftrekposten te schrappen, bedrijven met grotere boetes te dwingen om meer voorafbetalingen te doen, en andere hervormingen.

bron: Belga