VBO pleit voor werkzaamheidsgraad richting 75 procent om gat te helpen dichten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De werkzaamheidsgraad in ons land moet richting de 75 procent. Die ambitie schuift het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) voor de komende vijf jaar naar voren, om op die manier het gat in de begroting te helpen dichten. Besparingen op het overheidsapparaat - ook bij de gemeenschappen en de gewesten én in de sociale zekerheid - moeten mee de uitgaven drukken. De werkgeversorganisatie reageert daarmee op het rapport van het monitoringcomité, waaruit blijkt dat de begroting sinds de val van de regering met bijna 4 miljard euro extra in het rood is gegaan. Gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans benadrukt dat de enige manier om het budget structureel op orde te krijgen, via de arbeidsmarkt moet gaan.

Zo raadt hij aan een werkzaamheidsgraad van 75 procent voorop te stellen in het arbeidsmarktbeleid van de komende vijf jaar. Vandaag schommelt dat cijfer rond de 70 procent. Elke werkzoekende die een job vindt, betekent immers een besparing van 30.000 euro voor de overheidsfinanciën, rekent Timmermans voor.

Zoals bekend is het VBO voorstander van een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Ook pleit het voor een hervorming van de ziekteverzekering, zodat die meer inzet op re-integratie en terugkeer naar werk, én moet het aantal effectief gewerkte jaren omhoog om elke Belg een deftig pensioen te kunnen garanderen. Aan die maatregelen koppelt het VBO nog een ambitieus activeringsbeleid in de gewesten.

Om aan de uitgavenzijde te snoeien, moeten alle overheden met een kam door de uitgaven. Besparingen in de sociale zekerheid mogen voor het VBO geen taboe zijn. Het moet volgens de werkgevers mogelijk zijn op 80 miljard euro uitgaven, 1 procent efficiëntiewinst te boeken. Het VBO stelt voor dat de sociale partners samen met de leidende ambtenaren daarvoor voorstellen uitdokteren.

Het VBO ziet in een begrotingsevenwicht geen fetisj. Een tekort van 1 procent is bijvoorbeeld "aanvaardbaar", indien dat cijfer overeenstemt met strategische investeringen die zich op termijn terugbetalen.

bron: Belga