Varkensvlees mogelijk iets duurder door crisispremie voor varkensboeren

Varkensvlees mogelijk iets duurder door crisispremie voor varkensboeren

Consumenten die in de winkel of bij de slager varkensvlees kopen, zullen daar de komende maanden mogelijk iets meer voor moeten betalen. Dat komt omdat de crisispremie voor varkenshouders, die fors te lijden hebben onder de lage prijzen, is geactiveerd. Een logo met een varkensspaarpot maakt duidelijk welke handelaars aan het initiatief deelnemen. Het ketenoverleg (waarin de hele "keten" is vertegenwoordigd, gaande van landbouwers over slachthuizen tot vleesverwerkers en distributie) bereikte begin dit jaar een akkoord over een tijdelijke crisistoeslag voor zeugenhouders ter compensatie van de te lage prijzen die ze krijgen voor hun producten. De steun bedraagt 15 cent per kilogram vers verkocht varkensvlees.

Dat akkoord kan nu ten uitvoer worden gebracht. "Concreet wordt vanaf 23 mei over een periode van maximaal een jaar een fonds gevormd van maximaal 15 miljoen euro", klinkt het vrijdag in een persbericht van het ketenoverleg. Dat geld wordt verzameld bij deelnemende retailers, slagers en horecazaken. "Elke geïnde euro komt ten volle bij de Belgische zeugenhouders terecht", benadrukt het ketenoverleg.

Handelaars zijn niet verplicht om deel te nemen. Wie dat wel doet, kan een logo uithangen met daarop een spaarpot in de vorm van een varken en het opschrift "Wij doen mee - omdat onze varkenshouders onze steun nu dringend nodig hebben". "Het logo laat de consument toe bewust te kiezen voor een verkooppunt dat deelneemt aan het initiatief", zo staat in het persbericht.

Hoeveel de klant meer zal betalen, is niet duidelijk. Iedereen kiest immers zelf of hij de toeslag doorrekent aan de klant en in welke mate. Bij een gelijkaardige crisispremie in de melksector werd de toeslag volledig doorgerekend aan de consument, zo bleek achteraf. Indien dat ook nu gebeurt, moet de consument rekenen op een meerprijs van 10 tot 15 cent per kilo varkensvlees.

bron: Belga