Vanmarcke sprint naar vijfde plaats in Parijs-Nice

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sep Vanmarcke sprintte naar een knappe vijfde plaats in de vijfde etappe in Parijs-Nice. "Dit was afzien", hijgde hij na afloop tijdens zijn cooling down op de fiets nog even na. "Ik heb echt alles gegeven vandaag." Donderdag was er nog de ontgoocheling om de gemiste kans nadat Vanmarcke met nog twee andere vluchters op zo'n 500 meter van de finish werd ingelopen. Vrijdag overheerste vooral tevredenheid. "Ik had aan mijn ploegleider Frans Maassen gisteren verteld dat ik vandaag graag wou meesprinten voor een WorldTour-punt (de eerste vijf renners verzamelen punten: 6, 4, 2, 1, 1 in een etappe in een WorldTour-koers, red). Dat betekent veel voor de positie van de volgwagens in de klassiekers en daar ben ik toch wel mee bezig."

Dat was het plan vooraf, maar het moest natuurlijk ook nog uitvoering kennen. "Klopt", zegt hij. "En het viel me dik tegen dat het peloton zo snel de Ventoux opknalde. Het ging echt hard. Ik bleef aanklampen, maar je verzeilt dan toch in een achtervolgend groepje. Telkens opnieuw keerde ik wel terug en in de finale zat ik in het groepje met Alexander Kristoff. Zijn ploeg werkte hard om terug naar het grote peloton te rijden. Ze zaten niet echt ver, we zagen ze altijd rijden, maar je moet natuurlijk wel dat kloofje dichten en dat deden ze wel."

Vanmarcke sprintte uiteindelijk naar een vijfde plaats. "In de sprint zelf liet ik me wat doen in de bochtjes en raakte ik achterop", vertelde hij. "Daarna zette ik in de laatste bocht mijn sprint al aan en kon ik nog heel wat posities opschuiven en nog als vijfde eindigen. Had ik mijn sprint vanuit een goede positie kunnen aanzetten, dan was ik misschien nog derde geëindigd, maar goed: ik ben met deze plaats ook tevreden. Dit was echt een zware etappe, ik tel ruim 3.000 hoogtemeters, dat is een bergrit in de Tour", lachte hij. "Ik moest van mijn trainer deze week een paar keer een zware inspanning leveren en dat heb ik hier gedaan. Ik kan tevreden zijn. Gisteren was een inspanning van 20 kilometer, vandaag één van 140 kilometer, voortdurend afzien, met weinig tijd voor herstel. Het was echt lastig. Normaal wou ik in de twee ritten komend weekend nog eens een zware inspanning leveren, maar dat moeten we vanavond toch nog eens bekijken. Misschien heb ik me vandaag wel knock-out gereden en zit er morgen geen andere optie in dan het wat rustiger aan doen", besloot hij.

bron: Belga