Vanhengel houdt vast aan project Eurostadion, oppositie en DéFi vragen onderzoek naar Boudewijnstadion

Vanhengel houdt vast aan project Eurostadion, oppositie en DéFi vragen onderzoek naar Boudewijnstadion

Brussels minister Guy Vanhengel blijft vasthouden aan het huidige project van een nationaal stadion op Parking C. Hij wijst erop dat de toekomstige "Nations League" - een nieuwe landencompetitie - vereist dat we over een UEFA-conform stadion beschikken, terwijl het onderzoeken van een alternatief opnieuw jaren zal duren. Dat zei hij tijdens een actualiteitsdebat, waar zowel de oppositie als DéFI aandrongen om de renovatie van het Koning Boudewijnstadion eindelijk eens ernstig te bestuderen. Vanhengel, de voortrekker van het Eurostadion binnen de Brusselse regering, herhaalde dat bij de kandidaatstelling voor het EK zowel het gewest, de stad, de Voetbalbond, de federale en Vlaamse regering eensgezind achter de bouw van een nieuw stadion stonden. Sindsdien zijn de mensen die toen rond de tafel zaten van functie veranderd.

De Open Vld'er wees erop dat het geen zin had om het dossier op het Overlegcomité te brengen. Dat beslist immers bij consensus en de Vlaamse regering wilde geen standpunt innemen, omdat zij verantwoordelijk is voor het afleveren van de vergunningen. Voor Vanhengel komen de alternatieven voor Parking C niet in aanmerking. Bij de renovatie of heropbouw van het bestaande Koning Boudewijnstadion stelt zich volgens hem de vraag naar de financiering. Zowel Johan Van den Driessche (N-VA), Arnaud Verstraete (Groen), Willem Draps (MR) als Fabian Maingain (DéFI) drongen er andermaal op aan om de optie Koning Boudewijn nu eens ernstig te onderzoeken.

Vanhengel verklaarde dat hij achter het huidige project blijft staan, waarvoor tegen eind januari de beslissing van de Vlaamse regering over de omgevingsvergunning verwacht wordt. Indien die vergunning er niet komt, moet naar een alternatief gezocht worden, gaf hij schoorvoetend toe. Het Koning Boudewijnstadion sloot hij daarbij niet langer uit. Een nieuw stadion op de oude Navo-terreinen wel, omdat dat op de enige verbindingsas tussen de hoofdstad en de luchthaven ligt, wat voor grote mobiliteitsproblemen zou kunnen zorgen.

De Open Vld-minister wees er ook op dat de houding van de Voetbalbond (KBVB) intussen opnieuw veranderd is. "De euro is bij de Voetbalbond. Voor de Nations League hebben de landen een thuishaven nodig, die UEFA-conform moet zijn. We hebben daar een gigantisch probleem", stelde hij vast.

bron: Belga