Vandoorne opent WK met dertiende plaats

Vandoorne opent WK met dertiende plaats

Al tijdens de kwalificaties was zaterdag duidelijk geworden dat Vandoorne met zijn wispelturige McLaren-Honda voorlopig over een van de minst betrouwbare wagens beschikt. Door technische problemen kon onze landgenoot slechts één rondje voluit gaan, waarin hij pas de achttiende tijd klokte.

Vandoorne begon dus vanop de achterste rijen aan de openingsrace in het Albert Park. Al na enkele rondes drong een eerste pitstop zich op wegens een electronicaprobleem. Eenmaal dat verholpen was, kon de West-Vlaming de wedstrijd uitrijden. Verder dan een dertiende en laatste plaats raakte hij echter niet.

Toch deed Vandoorne zo beter dan zijn ploegmaat Fernando Alonso. De Spanjaard moest net als zes andere rijders de strijd staken. Na de race was Vandoorne, die zijn 25ste verjaardag vierde, gematigd positief. «Het was een zondag met veel uitdagingen achter het stuur, maar we hebben toch de finish gehaald», klonk het.

De strijd om de eerste overwinning werd zoals verwacht uitgevochten door Ferrari en Mercedes. Het was Sebastian Vettel die als winnaar uit de bus kwam. De Duitser kwam tien seconden voor de Brit Lewis Hamilton over de streep, meteen het bewijs dat de hegemonie van Mercedes dit seizoen wellicht doorbroken zal worden.

Voor Vettel was het de eerste zege sinds september 2015, toen de voormalige wereldkampioen zegevierde in Singapore. De Fin Valtteri Bottas, ploegmaat van Hamilton, vervolledigde het podium.

De volgende Grote Prijs staat binnen twee weken in China op het programma.