Vandeurzen stuurt bedrijfscoaches uit voor betere gezondheid werknemers

Vandeurzen stuurt bedrijfscoaches uit voor betere gezondheid werknemers

De Vlaamse regering gaat bedrijfscoaches uitsturen om vooral bij kleine en middelgrote ondernemingen acties op te zetten die de gezondheid van de werknemers moeten bevorderen. "De bedrijfscoaches zullen tijdens de werkuren de Vlamingen stimuleren om te kiezen voor het gezonde alternatief", zegt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Voor de uitvoering van het project wordt tot en met 2019 een bedrag van 2.800.000 euro uitgetrokken. "Gezondheid is een zaak van vele beleidsdomeinen", zegt Vandeurzen. "De werkvloer is voor vele volwassenen de setting waar het meeste tijd wordt doorgebracht. De bedrijfscoaches stimuleren tijdens de werkuren de Vlamingen om te kiezen voor het gezonde alternatief."

Het preventief gezondheidsbeleid focust op gezonde voeding, sedentair gedrag en beweging, tabak, alcohol en geestelijke gezondheid. De bedrijfscoach moet inspelen op de prioriteiten van het preventieve gezondheidsbeleid van het bedrijf en rekening houden met de specificiteit van de onderneming of de sector, stelt de minister in een persbericht. "De nood aan het aanbieden van coaching is het hoogst bij kleine organisaties. Op dit moment zijn daar het minste acties in het kader van gezondheidspromotie en ziektepreventie. In samenspraak met de sociale partners kunnen we de middelen prioriteren. Kleine en middelgrote organisaties maken dus in de eerste plaats kans op middelen om een bedrijfscoach aan te werven."

De bedrijfscoaches zijn een onderdeel van de maatregelen die vandaag op de Gezondheidsconferentie Preventie in Gent werden voorgesteld.

bron: Belga