Vanderjeugd bergt voorzittersdroom op en bundelt krachten met Tommelein

Vanderjeugd bergt voorzittersdroom op en bundelt krachten met Tommelein

Francesco Vanderjeugd bergt zijn ambitie op om de nieuwe voorzitter van Open Vld te worden. De burgemeester van Staden steunt kandidaat-voorzitter Bart Tommelein. De twee West-Vlamingen bundelen hun krachten en komen met een "gezamenlijk project". "We willen onze partij vernieuwen en opnieuw een wervend liberaal verhaal schrijven. Dat doel kunnen we best bereiken door samen te werken", zeggen Vanderjeugd en Tommelein in een persbericht. Vanderjeugd (31) verraste in juni van vorig jaar vriend en vijand door zich vrij kort na de verkiezingen kandidaat te stellen om Gwendolyn Rutten op te volgen als Open Vld-voorzitter. Vanderjeugd gaf achteraf toe dat zijn politieke mentor, Bart Tommelein, niet onverdeeld gelukkig was met die plotse kandidatuur. De Oostendse burgemeester dacht namelijk zelf ook na over het voorzitterschap en kondigde kort voor de kerstvakantie zijn eigen kandidatuur aan. De voorzittersverkiezingen bij Open Vld vinden plaats in maart.

Maar bij die voorzittersverkiezingen komt het dus niet tot een West-Vlaamse clash tussen Vanderjeugd en Tommelein. Na verschillende gesprekken de voorbije weken en maanden beslisten de poulain en de mentor om de krachten te bundelen in een "gezamenlijk project".

Het duo wil naar eigen zeggen meer luisteren naar de basis en werken aan de vernieuwing van de partij. "Er zijn ontzettend veel creatieve mensen in onze partij met goede ideeën. Die ideeën moeten we naar boven halen zodat we er kritisch mee aan de slag kunnen", aldus kandidaat-voorzitter Bart Tommelein. "Daar wil ik graag een rol in spelen", vult Francesco Vanderjeugd aan. Vanderjeugd voerde een ledenbevraging uit en concludeert uit de resultaten dat er een "grondige doorlichting van de partij en organisatie" nodig is.

"We hebben hetzelfde doel voor ogen: onze partij vernieuwen en opnieuw een wervend verhaal neerschrijven. We zijn ervan overtuigd dat we dit doel het best kunnen bereiken door samen te werken en onze krachten te bundelen", besluit het West-Vlaamse duo.

bron: Belga