Vancouver gaat voor 100% groen

De Canadese stad Vancouver gaat voor 100% duurzame energie tegen 2035. De stad, met zijn 600.000 inwoners, wil volledig overschakelen op duurzame energie. Elektriciteit, verwarming, air-conditioning en transport zouden allemaal met groene stroom voorzien moeten worden binnen de 20 jaar.

Steden en stedelijke gebieden zijn verantwoordelijk voor 70 tot 75% van de wereldwijde CO²-uitstoot, het zijn dus de regio's waar de echte verandering moet plaatsvinden.

Vancouver is niet de eerste stad die deze uitdaging aangaat. Wereldwijd zijn er momenteel al meer dan 50 steden die aangekondigd hebben onderweg te zijn naar 100% duurzame energie. In Costa Rica gingen ze zelfs nog verder. Daar werd het hele land gedurende 75 opeenvolgende dagen met groene stroom aangestuurd.

"Drie jaar geleden werd gezegd dat volledig afhankelijk zijn van duurzame energie mogelijk was. Nu zijn verschillende steden het al effectief aan het doen," aldus Anna Leidreiter, coordinator van de Global 100% RE Alliance, een internationaal verbond tussen organisaties die af willen van fossiele brandstoffen.