Vanavond clash der stijlen in Champions League

Vanavond clash der stijlen in Champions League

Dat de thuishaven van Atletico een vrijwel onineembare vesting is, bewijzen de cijfers. In de eigen competitie verloren de Madrilenen dit seizoen slechts één keer op eigen veld, in Europa gebeurde dat twee keer in de laatste 29 wedstrijden. Wetende dat Atletico altijd in de Champions League aantreedt en daar doorgaans ver doorstoot, is vooral dat laatste cijfer indrukwekkend.

Vechtersbazen

De sleutel tot het succes kent iedereen ondertussen. Trainer Diego Simeone heeft zijn ploeg gekneed naar zijn evenbeeld: een bende opgefokte vechtersbazen, die ook nog eens geweldig kunnen voetballen. Het uitgangspunt is de nul houden achterin, waar Atletico wonderwel in slaagt. «We willen elke wedstrijd winnen en dat gaat nu eenmaal gemakkelijker als je geen doelpunten incasseert», legt middenvelder Augusto Fernandez de vrijwel kinderlijke logica uit. «Je kan voetbal immers op verschillende manieren spelen. Bayern heeft zijn stijl en wij hebben de onze.»

De Duitse landskampioen hanteert inderdaad een ietwat andere filosofie, die meer lijkt op die van FC Barcelona. Bayern eist graag het balbezit op en probeer steevast om zoveel mogelijk goals te maken, wat ze net zo goed kunnen als dat die van Atletico de nul kunnen houden. Met 28 doelpunten in 10 duels doet niemand dit seizoen beter in de Champions League.

«Slim zijn»

Die tegengestelde stijlen zullen voor een evenwichtige confrontatie zorgen, zo voorspelt Xabi Alonso. «De verdediging is duidelijk een van hun sterke punten, maar het is meer dan dat», beseft de Spaanse middenvelder van Bayern München. «Atletico weet hoe je moet voetballen en is ook erg gevaarlijk op de tegenaanval. Ze veroveren de bal door agressief druk te zetten en spelen dan heel snel en direct in, verticaal richting de goal. We zullen dus slim moeten zijn.»

Bij de thuisploeg ontbreekt vanavond de Uruguayaanse verdediger Diego Godin, die sukkelt met een spierblessure. Bij Bayern is Jerome Boateng opnieuw fit na een afwezigheid van enkele maanden, al is de kans klein dat hij aan de aftrap komt.