Vanavond bewondert ons land een totale maansverduistering

Vanavond bewondert ons land een totale maansverduistering

Astronomen hebben deze dag met een dikke, vette rode streep aangekruist in hun agenda: vrijdagavond is vanaf 21.30 uur anderhalf uur lang een totale maansverduistering te zien in ons land. Het is volgens volkssterrenwacht Mira al een drietal jaar geleden dat de Belgen dit natuurspektakel konden aanschouwen. Bij een maansverduistering schuift de aarde tussen de zon en de maan, waardoor de maan verduistert. Dat fenomeen start al wanneer de maan nog diep onder de horizon steekt, maar vanaf 21.30 uur zal het indrukwekkende verschijnsel zichtbaar worden. Dan belandt de maan mooi in de schaduw van de aarde en krijgt de satelliet een roodbruine kleur. Vanaf 23.15 uur verdwijnt de maan beetje bij beetje weer uit de schaduw en krijgt ze opnieuw haar witte kleur.

Jaarlijks vinden vier tot zeven maans- of zonsverduisteringen plaats, maar die zijn niet steeds waarneembaar in België. Volkssterrenwachten als Mira in Grimbergen en Urania in Hove grijpen de gelegenheid dan ook aan om hun deuren te openen. In Antwerpen organiseert Urania samen met Flandria bovendien twee cruises om het fenomeen vanop de Schelde te bewonderen. Ook op het dakterras van het MAS zal de maansverduistering bewonderd kunnen worden.

Bovendien lijken de weergoden een handje te helpen. Volgens het online weerplatform Meteovista zal er omstreeks 21.30 uur lichte of geen bewolking zijn in het oosten van het land. Ten westen van de as Charleroi-Brussel-Antwerpen wordt het half bewolkt en zou de bloedmaan niet altijd even zichtbaar kunnen zijn, maar Meteovista gaat er niettemin vanuit dat de bloedmaan ook in het centrum van het land op veel plaatsen goed te zien zal zijn. Het westen moet afwachten.

Het is bovendien aan te raden om te kiezen voor een plekje met vrij uitzicht naar het oosten om de maansverduistering in volle glorie te bewonderen. Dat zal overigens perfect kunnen in zomerjurkje of T-shirt en korte broek. Omstreeks 22.00 uur varieert de temperatuur van 24 graden aan zee tot 29 graden in de Kempen.

bron: Belga