Vanaf vandaag kunnen we opnieuw op vakantie in Europa

Vanaf vandaag kunnen we opnieuw op vakantie in Europa

In onze buurlanden zijn we alvast welkom. Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg openen hun grenzen voor Belgen zonder beperkende maatregelen. We kunnen ook naar Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Polen en Zweden reizen zonder een negatieve coronatest te moeten voorleggen of een verplichte zelfquarantaine te moeten doorstaan.

Er zijn een aantal landen die vragen om veertien dagen in zelfquarantaine te gaan bij binnenkomst van het land. Het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Estland zijn daar enkele voorbeelden van. In Tsjechië en Oostenrijk is er de keuze tussen een test of een zelfquarantaine van twee weken.

Niet welkom

In volgende landen zijn we voorlopig nog niet welkom: Spanje, Noorwegen, Denemarken, Cyprus, Hongarije en Finland. Voor een reis naar Spanje, een populaire vakantiebestemming onder de Belgen, is het nog even wachten tot 21 juni. Andere landen, zoals Cyprus, laten al een paar landen toe op basis van het risicogehalte, maar daar maakt België nog geen deel van uit.

Buitenlandse Zaken zet vanaf maandag vereenvoudigde reisadviezen voor Europese landen online zodat Belgen makkelijk kunnen zien naar welk land ze mogen reizen en welke voorwaarden er gelden. De situatie kan immers snel veranderen. Op de website staan groene, oranje en rode lichtjes bij de reisadviezen, die in real time aangepast worden aan de nieuwe situaties.

De Europese Commissie wil de buitengrenzen gradueel heropenen voor derde landen vanaf 1 juli.