Vanaf nu is het president Trump

Vanaf nu is het president Trump

De eedaflegging van president Barack Obama in 2009 was een groot feest dat baadde in een sfeer van optimisme, met maar liefst 1,8 miljoen aanwezigen. In de aanloop naar de inauguratie van Trump was er heel wat meer verdeeldheid. Verschillende artiesten zegden af en minstens vijftig Democratische congresleden kondigden aan de ceremonie te zullen boycotten omdat ze Trump niet als een legitieme president zien. Er worden tussen de 700.000 en 900.000 mensen verwacht.

Op de koffie

De feestelijkheden zijn gisterenvanavond al begonnen, om 22u Belgische tijd, met een reeks concerten. De grootste naam op de affiche was 3 Doors Down. Vanmiddag woont de nieuwe presidentiële familie eerst een gebedsdienst bij, waarna ze een bezoekje brengen aan de familie Obama in het Witte Huis. Trump en Obama zullen traditiegetrouw samen een koffie drinken, waarna ze gezamenlijk naar het Capitool rijden voor de eedaflegging.

Verspreking

Vandaag rond 18u legt Trump de eed af tegenover John Roberts, de voorzitter van het Hooggerechtshof. Acht jaar geleden, bij de eerste eedaflegging van Obama, struikelde diezelfde Roberts over zijn woorden. Obama en Roberts legden de eed de volgende dag dan maar opnieuw af in het Witte Huis, om zeker te zijn dat hij rechtsgeldig was. Terwijl hij de eed uitspreekt, legt Trump de hand op twee bijbels. De ene kreeg hij op zijn negende van zijn moeder, de andere is de bijbel die oud-president Abraham Lincoln in 1861 gebruikte bij zijn eedaflegging.

Speech

Na de eedaflegging is het tijd voor de inauguratiespeech. Volgens een medewerker van Trump zal die zo'n twintig minuten duren en zal Obama bedankt worden. Dat is in elk geval langer dan de 130 woorden tellende speech van George Washington in 1793, nog steeds de kortste inauguratietoespraak ooit. Het volkslied zal gezongen worden door de 16-jarige Jackie Evancho, een oud-finaliste van ‘America's Got Talent'. Net als bij de concerten het geval is, is dat niet meteen de grootste naam. De avond eindigt met een militaire optocht over Pennsylvania Avenue en de traditionele bals.