Vanaf 30 jaar gaat het alleen maar bergaf

Vanaf 30 jaar gaat het alleen maar bergaf

Dat blijkt uit een nieuwe survey van de organisatie Healthspan. Concreet hebben vrouwen als ze 20 zijn de tijd van hun leven, en ook op hun 30 barsten ze van energie en zelfvertrouwen. Maar vanaf dat ze ouder worden en de 40 gepasseerd zijn, voelen vrouwen zich steeds minder aantrekkelijk, hebben ze minder libido en voelen ze zich onzekerder in de slaapkamer. Wat veel vrouwen echter niet weten, is dat deze symptomen te wijten zijn aan de perimenopauze, ook wel de 'overgang' genoemd.

Volgens het onderzoek ervaart meer dan een op de drie vrouwen de perimenopauze vanaf hun 40 jaar. Ze hebben niet alleen last van moodswings, angst, depressie en opvliegers, de overgang kan ook een stevige druk zetten op een relatie. Ongeveer de helft voelt zich niet langer aantrekkelijk, en bijna twee derde van de vrouwen wil niet langer vrijen met hun partner.

Hoewel er een bom aan informatie beschikbaar is over de menopauze, schrijven veel vrouwen doorgaans de symptomen niet toe aan de perimenopauze. "De helft van de vrouwen weet niet eens wat de perimenopauze is, en 60% heeft nog nooit hulp gezocht bij de dokter", zegt Sarah Brewer, auteur van het boek 'Overcoming Low Sex Drive'. "Het is choquerend dat zoveel vrouwen zich door die overgang heen worstelen zonder hulp."

Symptomen

Dit zijn de symptomen van de overgang:

 • Een veranderende menstruatiecyclus

  Dit is een van de meest voorkomende symptomen van perimenopauze. De ovulatie wordt onvoorspelbaar, en sommige vrouwen zullen zelfs maanden lang niet ovuleren. De menstruele cycli worden hierdoor afwisselend zwaarder en lichter. De reden? Tijdens de overgang veranderen je hormonen, wat de werking van je eierstokken beïnvloedt.

 • Opvliegers

  Een heleboel vrouwen krijgen tijdens de menopauze te maken met opvliegers, of 'vapeurs' in de volksmond. Ze duren maar een paar minuten, maar zorgen er wel voor dat je nat kan zijn van het zweet.

 • Last van stemmingswisselingen

  Omdat je hormonale niveaus voortdurend uit evenwicht zijn, worden vrouwen in de overgang meer dan eens geplaagd door willekeurige stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en in sommige gevallen zelfs depressie.

 • Vaginale droogte of jeuk

  Omdat er minder of zelfs geen vaginaal vocht meer geproduceerd wordt, veroorzaakt een vrijpartij pijn en ongemak. Het verhoogt ook het risico op vaginale en urineweginfecties.

 • Verlies van libido

  Met symptomen als minder slaap, stress, stemmingswisselingen en vaginale droogte is het geen verrassing dat vrouwen minder zin heb om in de lakens te duiken.

 • Verminderde vruchtbaarheid

  De onregelmatige eisprongen dragen ook bij aan problemen met de vruchtbaarheid. Zodra 12 maanden zijn gepasseerd sinds de laatste eisprong, mag je concluderen dat je officieel bent opgehouden met ovuleren.

 • Andere symptomen zijn minder energie, moeite met inslapen, vaker hoofdpijn, pijnlijke borsen, stramme spieren, last van gewrichten, een verouderde huid en brozer en doffer haar.